Pieczona pietruszka

Pieczona pietruszka to prosty, a jednocześnie wykwintny sposób na wydobycie pełni smaku tego niedocenianego warzywa. Z miodem, masłem i aromatycznym tymiankiem zamienia się w złocistą, lekko karmelizowaną przekąskę. Podana z czosnkowym aïoli staje się pyszną propozycją na obiad lub kolację.

10.08.2025

Pietruszka zazwyczaj kojarzy się z dodatkiem do rosołu, ale dziś pokażemy jej zupełnie nowe oblicze. Pieczona w towarzystwie masła, oliwy, miodu i świeżego tymianku zyskuje złocistą, lekko chrupiącą skórkę oraz słodko-ziołowy aromat, który kusi już w trakcie pieczenia. Dodatek upieczonego czosnku nadaje jej głębi, a podanie z domowym aïoli na bazie octu jabłkowego z kwiatem lipy wprowadza delikatną nutę kwasowości, idealnie równoważącą smak. To danie, które świetnie sprawdzi się jako przystawka, ciepły dodatek do obiadu lub lekka kolacja pełna naturalnego smaku.

Ocet jabłkowy z kwiatem lipy do aïoli znajdziesz w naszym sklepie internetowym. Sprawdź zakładkę Octy.

Pieczona pietruszka – przepis

Składniki:

  • ok. 1 kg pietruszki, obranej
  • 2 główki czosnku, przekrojone na pół
  • 2 łyżki masła, roztopionego
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • ok. 90 ml miodu np. wielokwiatowego od Szczepanówki
  • sól gruboziarnista,
  • pieprz
  • świeży tymianek

Przygotowanie:
Masło, oliwę i miód połącz w miseczce. Pietruszkę pokrój w słupki, przełóż do naczynia żaroodpornego wraz z czosnkiem. Wmieszaj w warzywa mieszankę z masła, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Piecz w 200 stopniach ok. 30 minut.

Aïoli:

  • 120 g majonezu
  • upieczony czosnek
  • 15 ml octu jabłkowego z kwiatem lipy od Szczepanówki
  • sól, pieprz

Z ząbków wyciśnij upieczony czosnek, wymieszaj go z octem, majonezem, dopraw solą i pieprzem. Upieczoną pietruszkę podaj z czosnkowym aïoli.

Smacznego!

Odwiedź nas:
Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują Polityka prywatności oraz Warunki korzystania z usługi Google.