Granita pomarańczowo – jabłkowa z Oxymelem – przepis

Granita to tradycyjny sycylijski deser bazujący na mrożonym soku owocowym. Jej konsystencja jest ziarnista. Owocowa granita to orzeźwiający deser na upalne dni. Przygotowaliśmy dla Was przepis na pomarańczowo – jabłkową granitę z oxymelem. Pewnie zastanawiasz się czym jest oxymel? Jest to połączenie octu owocowego, miodu pszczelego oraz macerowanych ziół. Oxymel z pokrzywą, ogórecznikiem lekarskim i tymiankiem to pyszna, ziołowa mikstura, która urozmaici smak granity.

30.03.2022

Granita pomarańczowo – jabłkowa z Oxymelem

Składniki:

1 szklanka soku z pomarańczy świeżo wyciśniętego

0,5 szklanki soku jabłkowego tłoczonego

50 ml Oxymelu Pokrzywa – Ogórecznik – Tymianek

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać dobrze ze sobą. Przelać do pojemnika lub woreczka na mrożonki, zamknąć/zawiązać i umieścić w zamrażarce. Co jakiś czas wymieszać zamarzający sok (woreczek można ugniatać palcami), żeby miał grudkowatą konsystencję. Pozostawić w zamrażarce na całą noc. Granita powinna być ziarnista, tak aby dało się ją przełożyć łyżką do szklanek.

KUP OXYMEL

Przepis na orzeźwiającą granitę z oxymelem przygotowała dla nas Julianna Bednarczuk (https://www.obiadgotowy.pl/)

Smacznego!

Odwiedź nas:
Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują Polityka prywatności oraz Warunki korzystania z usługi Google.