
Panna Cotta z kardamonem i syropem różanym
Delikatna, aksamitna i pełna aromatu – taka jest nasza Panna Cotta z kardamonem i syropem różanym. Ten włoski klasyk w połączeniu z naturalnym syropem z dzikiej róży od Szczepanówki nabiera wyjątkowego charakteru. Idealny deser na elegancki obiad lub chwile relaksu z filiżanką herbaty. Sprawdź przepis na panna cotte!
Jeśli szukasz wyjątkowego deseru, który zachwyci smakiem i elegancją, Panna Cotta z kardamonem i syropem z dzikiej róży będzie idealnym wyborem. Ten klasyczny włoski przysmak wyróżnia się swoją aksamitną konsystencją, a dodatek aromatycznego kardamonu i naturalnego syropu różanego nadaje mu niepowtarzalny charakter.
Podpowiemy, że klucz do wyjątkowego charakteru tego deseru jest jeden: to syrop z dzikiej róży. Jego subtelna kwaskowatość, przełamana delikatną słodyczą, a do tego lekko owocowa nuta sprawiają, że jeden kęs to dopiero początek tej smakowej przygody!
Syrop z dzikiej róży od Szczepanówki to prawdziwa esencja natury – powstaje z dojrzałych owoców dzikiej róży, które są bogate w witaminę C, antyoksydanty i naturalne pektyny. Jego lekko kwaskowaty, a zarazem delikatnie słodki smak doskonale komponuje się z deserami, herbatami czy koktajlami. W naszej Panna Cottcie podkreśla głębię smaku i dodaje deserowi wyjątkowej świeżości.
Przygotowanie tego deseru jest proste, a efekt końcowy – zachwycający. Wypróbuj nasz łatwy przepis na panna cotte i przekonaj się, jak doskonale łączy się aksamitna śmietanka, orientalny kardamon i naturalny syrop różany. To doskonały sposób na chwile przyjemności i smak, który zostanie w pamięci na długo.
Panna Cotta z kardamonem i syropem różanym – SPRAWDŹ PRZEPIS!
Składniki:
- 200 ml śmietanki 30%
- 200 ml pełnotłustego mleka
- 40 g cukru
- 2 łyżki żelatyny w proszku
- 50 ml wody
- 1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Do podania:
- syrop z dzikiej róży Szczepanówka
- posiekane solone pistacje
- jadalne płatki kwiatów
Przygotowanie:
Śmietankę, mleko, kardamon, cukier i ekstrakt z wanilii przełóż do garnka i podgrzewaj na średniej mocy, aż całość się zagotuje. W tym czasie żelatynę wymieszaj z wodą i odstaw, aż powstanie żelka. Gotujące się mleko zdejmij z palnika, dodaj żelatynę, dokładnie wymieszaj. Całość rozlej do kokilek lub silikonowych foremek i włóż do lodówki na ok. 3 godziny, aż stężeje. Po tym czasie wyłóż deser na talerzyki. Aby deser bez problemu odszedł od foremki, zanurz dół foremki w gorącej wodzie, uważaj, by deser nie ogrzał się za bardzo. Po chwili przykryj foremkę talerzykiem, odwróć do góry nogami, aby deser ‘wyskoczył’ na talerzyk. Ozdób go pistacjami, kwiatkami, a całość polej syropem różanym.
Zastanawiasz się gdzie kupić syrop różany? Zajrzyj do naszego sklepu online: syrop z dzikiej róży
Przepis na panna cotta z syropem różanym przygotowała dla nas Kaja Putyńska.
Na zdrowie!