Grzany Cydr – przepis na grzańca z syropem korzennym ze Szczepanówki

Szukasz sprawdzonego przepisu na grzańca? Dobrze trafiłaś/eś! W dzisiejszym artykule przedstawiamy przepis na grzańca z cydru przygotowany przez naszą ekspertkę kulinarną – Juliannę Bednarczuk. Przepis na korzenny grzany cydr jest bardzo szybki w przygotowaniu. Potrzebujesz jedynie kilku składników, aby przyrządzić pyszny i efektowny napój na zimowe wieczory.

29.11.2021

Grzany cydr z korzennym syropem skutecznie umila jesienno-zimowe wieczory.

Jego przyjemny jabłkowy smak z nutą korzennych przypraw, imbiru i pomarańczy nie tylko pysznie smakuje, ale również rozgrzewa.

A dla dzieci można przygotować wersję z sokiem jabłkowym zamiast cydru.

Składniki:

1 butelka cydru 750 ml
50 ml syropu korzennego do grzańca
2 nieduże pomarańcze (najlepiej eko)
4 laski cynamonu
4 gwiazdki anyżu
8 goździków
1-2 łyżki miodu

Pomarańcze dobrze wyszorować i opłukać. Jedną pomarańczę pokroić w plastry, drugą – w ósemki.

Do garnka wlać cydr i syrop korzenny, dodać przyprawy, plastry pomarańczy, łyżkę miodu. Podgrzewać mieszając, aż miód się rozpuści. Dosłodzić resztą miodu w razie potrzeby.

Zagotować i trzymać pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut.

Do wysokich szklanek z uchem włożyć cząstkę pomarańczy, laskę cynamonu, gwiazdkę anyżu. Cydr przelać do szklanek. Podawać od razu.

Smacznego!

Potrzebne składniki (cydr, syrop korzenny do grzańca, miód) znajdziesz w naszym sklepie internetowym. Zajrzyj do zakładek „Cydr”, „Syropy”, „Miody”. Do wykonania tego przepisu polecam miód wielokwiatowy oraz Cydr z rocznika 2018. Możesz oczywiście użyć innych produktów 🙂

Podziel się z nami Twoim grzańcem z cydru. Chętnie zobaczymy Twoje wykonanie tego pysznego przepisu! Oznacz nas @szczepanowka na kanałach social media (Instagram, Facebook).

Pozdrawiamy i życzymy dużo zdrowia!

Opracowanie przepisu i zdjęcia: Julianna Bednarczuk

Odwiedź nas:
Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują Polityka prywatności oraz Warunki korzystania z usługi Google.