
Ocet Jabłkowy – czym jest i jak wpływa na odchudzanie
Ocet jabłkowy znajduje zastosowanie w gastronomii oraz kosmetyce. W ostatnim czasie zdobył na popularności ze względu na jego właściwości wspomagające odchudzanie. Czym jest i jak powstaje ocet jabłkowy? Jakie właściwości posiada ocet z jabłek? Czy stosując ocet jabłkowy pozbędziesz się zbędnych kilogramów? Tego dowiesz się w niniejszym artykule.
Czym jest oraz jak powstaje ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji octowej jabłek. Otrzymujemy produkt o charakterystycznym octowym smaku, jabłkowym aromacie oraz kwaskowatym smaku. Charakteryzuje się lekko mętną konsystencją oraz żółto-bursztynową barwą. Niepasteryzowany oraz naturalny – bez dodatku konserwantów, wody, cukru i innych chemicznych dodatków. Prawdziwy, rzemieślniczy ocet powinien posiadać w swoim składzie jedynie ocet z jabłek.
Ocet jabłkowy znajduje szerokie zastosowanie w kuchni jako np. dodatek do sałatek i sosów oraz w kosmetyce jako składnik szamponów i odżywek do włosów lub kremów. Ponadto, ocet jabłkowy (oczywiście mowa tu o naturalnym occie) jest źródłem wielu witamin i związków mineralnych. Jego obecność w diecie korzystnie wpływa na zdrowie jak i proces odchudzania i oczyszczania organizmu z toksyn. Ocet jabłkowy zawiera blisko 90 drogocennych składników odżywczych, takich jak:
- Minerały: potas, fluor, żelazo, fosfor, sód, miedź i wiele innych
- Witaminy: A, C, E, P, z grupy B
- Polifenole (działanie antyoksydacyjne, antybakteryjne, przeciwzapalne)
- Aminokwasy
- Kwas octowy, mlekowy, cytrynowy
- Pektyny (przyśpieszają metabolizm, ułatwiają trawienie, oczyszczają organizm z toksyn)
Ocet jabłkowy – wpływ na odchudzanie
Wiele się mówi o pozytywnym wpływie octu jabłkowego na odchudzanie oraz utracie tkanki tłuszczowej z jego pomocą. Niestety sam ocet z jabłek nie wystarczy, żeby zgubić zbędne kilogramy, aczkolwiek jego spożywanie połączone ze zdrowym trybem życia może przynieść wymierne korzyści. Zachowanie zgrabnej sylwetki lub utrata zbędnych kilogramów wiąże się z utrzymaniem aktywnego trybu życia, zdrowej diety oraz nawodnienia organizmu. Naturalny i rzemieślniczy ocet jabłkowy jest jednym z produktów, który wspomaga pracę metabolizmu i pomaga w utracie kilogramów.
Korzystny wpływ octu jabłkowego na odchudzanie wynika z paru jego właściwości:
- Reguluje poziom glukozy we krwi
- Reguluje poziom cholesterolu
- Zapewnia uczucie sytości
- Przyśpiesza pracę metabolizmu
- Korzystnie wpływa na trawienie, wspomaga pracę jelit
- Zmniejsza ryzyko pojawienia się efektu jojo
Ocet jabłkowy – stosowanie
Ocet jabłkowy stosowany w odpowiednich proporcjach jest bezpieczny dla zdrowia. Jest on niskokaloryczny, jedna łyżka zawiera tylko 3 kcal, dlatego też warto go stosować w trakcie odchudzania. Ocet jabłkowy należy spożywać rozcieńczony:
Wystarczy 1 łyżkę octu z jabłek dodać do szklanki wody.
Jeżeli nie odpowiada nam posmak takiej mikstury to warto dodać do niej soku z cytryny bądź łyżeczkę miodu. Można również zastosować naturalny sok jabłkowy i przygotować smaczny napój składający się z wody, octu i soku. Najczęściej ocet jabłkowy z wodą jest stosowany z rana. Choć niektórzy sięgają po niego w ciągu dnia przed posiłkiem lub kiedy mają ochotę na coś słodkiego.
Mam nadzieję, że tym artykułem przybliżyłam i wyjaśniłam pojęcie octu jabłkowego. Początek nowego roku to idealny moment na zadbanie o swoje ciało i zdrowie. A może już korzystasz z octu jabłkowego i znasz jego liczne zalety? Więcej wskazówek na temat octu jabłkowego powstanie w najbliższym czasie.
Tymczasem najwyższej jakości, długo fermentowany ocet jabłkowy znajdziesz u nas w Szczepanówce. Rzemieślniczy, niepasteryzowany ocet z jabłek uprawianych w naszych sadach od kilku pokoleń.
Trzymaj się zdrowo!
Bibliografia:
[1] R. Reszke, A. Reich. Wybrane składniki pochodzenia roślinnego obecne w kosmetykach dostępnych w Polsce. Forum Dermatologicum 2016, tom 2, nr 2, 51-59.
[2] Bright, Sierra. 11 Reasons You Should Drink A Tbsp Of Apple Cider Vinegar Every Day. Natural Livinga Ideas 2016.
[3] Apple Cider Vinegar Benefits. Newport Natural Health 2017.
[4] A. Maciąg. Ocet jabłkowy. https://agnieszkamaciag.pl/ocet-jablkowy/ (dostęp 15.01.2021)