Ocet Jabłkowy – czym jest i jak wpływa na odchudzanie

Ocet jabłkowy znajduje zastosowanie w gastronomii oraz kosmetyce. W ostatnim czasie zdobył na popularności ze względu na jego właściwości wspomagające odchudzanie. Czym jest i jak powstaje ocet jabłkowy? Jakie właściwości posiada ocet z jabłek? Czy stosując ocet jabłkowy pozbędziesz się zbędnych kilogramów? Tego dowiesz się w niniejszym artykule.

18.01.2021

Czym jest oraz jak powstaje ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji octowej jabłek. Otrzymujemy produkt o charakterystycznym octowym smaku, jabłkowym aromacie oraz kwaskowatym smaku. Charakteryzuje się lekko mętną konsystencją oraz żółto-bursztynową barwą. Niepasteryzowany oraz naturalny – bez dodatku konserwantów, wody, cukru i innych chemicznych dodatków. Prawdziwy, rzemieślniczy ocet powinien posiadać w swoim składzie jedynie ocet z jabłek.

Ocet jabłkowy znajduje szerokie zastosowanie w kuchni jako np. dodatek do sałatek i sosów oraz w kosmetyce jako składnik szamponów i odżywek do włosów lub kremów. Ponadto, ocet jabłkowy (oczywiście mowa tu o naturalnym occie) jest źródłem wielu witamin i związków mineralnych. Jego obecność w diecie korzystnie wpływa na zdrowie jak i proces odchudzania i oczyszczania organizmu z toksyn. Ocet jabłkowy zawiera blisko 90 drogocennych składników odżywczych, takich jak:

  1. Minerały: potas, fluor, żelazo, fosfor, sód, miedź i wiele innych
  2. Witaminy: A, C, E, P, z grupy B
  3. Polifenole (działanie antyoksydacyjne, antybakteryjne, przeciwzapalne)
  4. Aminokwasy
  5. Kwas octowy, mlekowy, cytrynowy
  6. Pektyny (przyśpieszają metabolizm, ułatwiają trawienie, oczyszczają organizm z toksyn)

Ocet jabłkowy – wpływ na odchudzanie

Wiele się mówi o pozytywnym wpływie octu jabłkowego na odchudzanie oraz utracie tkanki tłuszczowej z jego pomocą. Niestety sam ocet z jabłek nie wystarczy, żeby zgubić zbędne kilogramy, aczkolwiek jego spożywanie połączone ze zdrowym trybem życia może przynieść wymierne korzyści. Zachowanie zgrabnej sylwetki lub utrata zbędnych kilogramów wiąże się z utrzymaniem aktywnego trybu życia, zdrowej diety oraz nawodnienia organizmu. Naturalny i rzemieślniczy ocet jabłkowy jest jednym z produktów, który wspomaga pracę metabolizmu i pomaga w utracie kilogramów.

Korzystny wpływ octu jabłkowego na odchudzanie wynika z paru jego właściwości:

  1. Reguluje poziom glukozy we krwi
  2. Reguluje poziom cholesterolu
  3. Zapewnia uczucie sytości
  4. Przyśpiesza pracę metabolizmu
  5. Korzystnie wpływa na trawienie, wspomaga pracę jelit
  6. Zmniejsza ryzyko pojawienia się efektu jojo

Ocet jabłkowy – stosowanie

Ocet jabłkowy stosowany w odpowiednich proporcjach jest bezpieczny dla zdrowia. Jest on niskokaloryczny, jedna łyżka zawiera tylko 3 kcal, dlatego też warto go stosować w trakcie odchudzania. Ocet jabłkowy należy spożywać rozcieńczony:

Wystarczy 1 łyżkę octu z jabłek dodać do szklanki wody.

Jeżeli nie odpowiada nam posmak takiej mikstury to warto dodać do niej soku z cytryny bądź łyżeczkę miodu. Można również zastosować naturalny sok jabłkowy i przygotować smaczny napój składający się z wody, octu i soku. Najczęściej ocet jabłkowy z wodą jest stosowany z rana. Choć niektórzy sięgają po niego w ciągu dnia przed posiłkiem lub kiedy mają ochotę na coś słodkiego.

Mam nadzieję, że tym artykułem przybliżyłam i wyjaśniłam pojęcie octu jabłkowego. Początek nowego roku to idealny moment na zadbanie o swoje ciało i zdrowie. A może już korzystasz z octu jabłkowego i znasz jego liczne zalety? Więcej wskazówek na temat octu jabłkowego powstanie w najbliższym czasie.

Tymczasem najwyższej jakości, długo fermentowany ocet jabłkowy znajdziesz u nas w Szczepanówce. Rzemieślniczy, niepasteryzowany ocet z jabłek uprawianych w naszych sadach od kilku pokoleń.

Trzymaj się zdrowo!

Bibliografia:

[1] R. Reszke, A. Reich. Wybrane składniki pochodzenia roślinnego obecne w kosmetykach dostępnych w Polsce. Forum Dermatologicum 2016, tom 2, nr 2, 51-59.

[2] Bright, Sierra. 11 Reasons You Should Drink A Tbsp Of Apple Cider Vinegar Every Day. Natural Livinga Ideas 2016.

[3] Apple Cider Vinegar Benefits. Newport Natural Health 2017.

[4] A. Maciąg. Ocet jabłkowy. https://agnieszkamaciag.pl/ocet-jablkowy/ (dostęp 15.01.2021)

Odwiedź nas:
Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują Polityka prywatności oraz Warunki korzystania z usługi Google.