
Pieczona pietruszka
Pieczona pietruszka to prosty, a jednocześnie wykwintny sposób na wydobycie pełni smaku tego niedocenianego warzywa. Z miodem, masłem i aromatycznym tymiankiem zamienia się w złocistą, lekko karmelizowaną przekąskę. Podana z czosnkowym aïoli staje się pyszną propozycją na obiad lub kolację.
Pietruszka zazwyczaj kojarzy się z dodatkiem do rosołu, ale dziś pokażemy jej zupełnie nowe oblicze. Pieczona w towarzystwie masła, oliwy, miodu i świeżego tymianku zyskuje złocistą, lekko chrupiącą skórkę oraz słodko-ziołowy aromat, który kusi już w trakcie pieczenia. Dodatek upieczonego czosnku nadaje jej głębi, a podanie z domowym aïoli na bazie octu jabłkowego z kwiatem lipy wprowadza delikatną nutę kwasowości, idealnie równoważącą smak. To danie, które świetnie sprawdzi się jako przystawka, ciepły dodatek do obiadu lub lekka kolacja pełna naturalnego smaku.
Ocet jabłkowy z kwiatem lipy do aïoli znajdziesz w naszym sklepie internetowym. Sprawdź zakładkę Octy.
Pieczona pietruszka – przepis
Składniki:
- ok. 1 kg pietruszki, obranej
- 2 główki czosnku, przekrojone na pół
- 2 łyżki masła, roztopionego
- 40 ml oliwy z oliwek
- ok. 90 ml miodu np. wielokwiatowego od Szczepanówki
- sól gruboziarnista,
- pieprz
- świeży tymianek
Przygotowanie:
Masło, oliwę i miód połącz w miseczce. Pietruszkę pokrój w słupki, przełóż do naczynia żaroodpornego wraz z czosnkiem. Wmieszaj w warzywa mieszankę z masła, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Piecz w 200 stopniach ok. 30 minut.
Aïoli:
- 120 g majonezu
- upieczony czosnek
- 15 ml octu jabłkowego z kwiatem lipy od Szczepanówki
- sól, pieprz
Z ząbków wyciśnij upieczony czosnek, wymieszaj go z octem, majonezem, dopraw solą i pieprzem. Upieczoną pietruszkę podaj z czosnkowym aïoli.
Smacznego!