ZALOGUJ 0,00 zł 0

Co to jest Oxymel (Oksymel) i jakie ma właściwości?

zdrowie, oxymel, ocet

Zastanawiasz się w jaki sposób wyleczyć katar, kaszel czy przeziębienie? Przychodzimy z pomocą! Przedstawiamy Oxymel, czyli naturalny antybiotyk i idealne wsparcie podczas choroby. Oksymel stanowi naturalne wsparcie odporności organizmu. Jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Oxymel świetnie radzi sobie z sezonowym przeziębieniem, grypą i innymi dolegliwościami. Posiada fantastyczne właściwości prozdrowotne, dlatego nie mogło zabraknąć go pośród innych naturalnych produktów dostępnych w Szczepanówce.

05.03.2022

Co to jest Oxymel?

Oxymel (oksymel) jest to tradycyjna mieszanina octu owocowego (najczęściej octu jabłkowego) i miodu. Sama nazwa Oxymel wywodzi się z języka greckiego "oxymeli" i oznacza połączenie octu (łac. oxy - utlenione wino) i miodu (łac. mel). W literaturze na taką mieszankę składników można spotkać również określenie "ognisty cydr" (ang. fire cider), "eliksir", "tonik" lub "pikantny syrop". Mieszaninie miodu z octem jabłkowym można dodać wzmacniającego charakteru w postaci macerowanych warzyw i ziół. Taka mieszanka posiada silne właściwości rozgrzewające i stąd właśnie "ognisty cydr". 

OXYMEL = Ocet + Miód + Warzywa + Zioła


Oxymel stosowano nawet w starożytności podczas chorób układu oddechowego i odpornościowego. Już za czasów Hipokratesa wykorzystywano tradycyjny eliksir na przeziębienie i grypę. Zarówno amerykańskie jak i europejskie farmakopea podają wykorzystywanie w starożytnych czasach oxymeli w tradycyjnej medycynie ludowej. W literaturze można spotkać określenie "oxymel - naturalny antybiotyk" i rzeczywiście, kiedyś nie było syntetycznych lekarstw na choroby, dlatego stosowano naturalne antybiotyki w postaci miodu, octu, czosnku i cebuli. Od tamtej pory termin "oxymel" był raczej znany wśród społeczności zielarzy i lekarzy czy wielbicieli ziół. Moda na oksymel powróciła w 1980 roku za sprawą cenionej, amerykańskiej zielarki Rosemary Gladstar, która miksturę octu, miodu i warzyw nazwała ognistym cydrem. Gladstar w swoim autorskim przepisie na oksymel wykorzystała również jeżówkę, kurkumę i inne pikantne przyprawy.

W Szczepanówce postanowiliśmy również przywrócić oksymel. Połączyliśmy tradycyjną wiedzę zielarską i ogrodniczą z nowoczesnymi rozwiązaniami tworząc naturalny produkt wspierający odporność organizmu na miarę naszych czasów. Przeczytaj dalej artykuł i dowiedz się dokładnie z czego składa się eliksir oraz jakie ma właściwości prozdrowotne. 


OXYMEL CEBULA-CZOSNEK-IMBIR SZCZEPANÓWKA


Z czego składa się oxymel (oksymel)?

Tradycyjny oxymel (oksymel) posiada w swoim składzie macerowane warzywa i zioła. Dlaczego macerowane? Warzywa oraz świeże zioła zalewa się octem jabłkowym i pozostawia na okres 4 tygodni. W tym czasie surowce roślinne oddają swoje składniki odżywcze oraz smak i aromat do mikstury. Taki proces nazywamy maceracją. Oksymel powinien być produktem długodojrzewającym. Tylko w taki sposób mieszanina warzyw, ziół i octu owocowego ma czas na dobre połączenie się ze sobą oraz osiągnięcie pożądanego bukietu smakowo-zapachowego. 

Co jeszcze znajduje się w tradycyjnym oksymelu? Naturalny miód, którym słodzi się pikantny oksymel. Prawdziwy i naturalny miód powinien pochodzić ze sprawdzonej i zaufanej pasieki. 

Tradycyjny ognisty cydr zawiera:

- cebulę

- czosnek

- korzeń chrzanu

- korzeń imbiru

- pieprz

- ocet jabłkowy

- miód

Wszystkie składniki pikantnego syropu powinny charakteryzować się jak najwyższą jakością. Podstawą dobrego oxymelu jest żywy, niepasteryzowany i naturalny ocet jabłkowy. Dodatek miodu idealnie równoważy i łagodzi smak octu owocowego. Bardzo ważna jest również kondycja zdrowotna warzyw i ziół, których używamy do produkcji oksymelu. Wszystkie surowce roślinne muszą być zdrowe i dojrzałe oraz uprawiane w sposób ekologiczny i na niewielką skalę. Wszystkie składniki oksymelu mają wpływ na jego jakość, smak i działanie. 

Zielarka Rosemary Gladstar radzi, aby do tradycyjnej wersji oksymelu dodać więcej składników o działaniu prozdrowotnym, aby dodatkowo wzmocnić smak, aromat i właściwości oksymelu. Do oksymelu możemy zatem dodać pomarańcze, cytryny, kurkumę, papryczki jalapeno czy dziką różę. 

Tradycyjna wersja oksymelu nie jest jedyną możliwą opcją. Istnieje sporo różnych kombinacji smakowych, takich jak:

- biały oksymel: jest to połączenie octu jabłkowego z innym jasnym octem np. z kwiatu bzu czarnego, z mniszka lekarskiego

- czerwony oksymel: to mieszanka octu jabłkowego z innymi octami o barwie czerwonej, takimi jak: ocet z dzikiej róży, aronii, malin czy czarnego bzu

Wytwarzając w Szczepanówce tradycyjny oksymel z cebulą, czosnkiem i imbirem postanowiliśmy pójść o krok dalej i przygotować trzy inne warianty smakowe oxymeli, korzystając z warzyw, owoców i ziół, które rosną w naszym gospodarstwie. Tak powstał pomysł na stworzenie całej serii wzmacniających Oxymeli. 


Jakie smaki oksymeli znajdziesz w Szczepanówce?

1. Oxymel Cebula-Czosnek-Imbir składający się z żywego octu jabłkowego, naturalnego miodu, cebuli, czosnku, imbiru, pieprzu kolorowego, tymianku, rozmarynu i cynamonu

2. Oxymel Pokrzywa-Ogórecznik-Tymianek składający się z żywego, niepasteryzowanego octu z czerwonej porzeczki, miodu wielokwiatowego oraz świeżych ziół: pokrzywy, ogórecznika lekarskiego i  tymianku

3. Oxymel Rokitnik, który posiada naturalny ocet jabłkowy, miód z naszej pasieki oraz rokitnik, cynamon i goździki

4. Oxymel Mięta-Melisa-Dziurawiec składający się z octu z aronii i czarnego bzu, mięty, melisy i dziurawca oraz naturalnego miodu wielokwiatowego


Wszystkie oksymele są wytwarzane ręcznie w naszej manufakturze zlokalizowanej w naszym gospodarstwie ogrodniczym. Każdy smak dostępnych w Szczepanówce oksymeli jest intensywny i niepowtarzalny oraz wart wypróbowania. 


       KUP OXYMEL    





Przygotowanie Oxymelu (Oksymelu)

Zastanawiasz się w jaki sposób wytwarza się oksymel? W kilku słowach opowiem o produkcji pikantnego syropu w naszej Manufakturze Szczepanówka:

Wszystko zaczyna się od zrównoważonej uprawy owoców, warzyw i ziół w naszym gospodarstwie. Przez cały rok doglądamy naszych upraw i hodujemy zdrowe surowce roślinne. W końcu nastaje czas zbiorów naszych płodów rolnych z pola. Zbiór odbywa się ręcznie, w którym uczestniczy cała nasza rodzina (jesteśmy wielopokoleniową rodzinną firmą). Zebrane owoce i warzywa oraz świeże zioła trafiają prosto z pola do naszej przetwórni, gdzie przechodzą selekcję i ocenę jakości. Do produkcji oxymelu używamy jedynie zdrowych części roślin wykazujących najwyższą jakość. Następnie wszystkie surowce są myte, krojone i przygotowywane do dalszych etapów procesu produkcji. W kolejnym kroku łączymy ocet owocowy z przygotowaną mieszanką surowców roślinnych, które pozostawiamy na okres około 4 tygodni. W tym czasie następuje maceracja, podczas której rośliny oddają swoje cenne składniki odżywcze do octu. Otrzymany produkt słodzimy miodem wielokwiatowym pochodzącym z pasieki Szczepanówki. Dodatek słodkiego miodu równoważy ostry smak oxymelu. Gotowy produkt rozlewamy do szklanych butelek oraz naklejamy etykiety. Tak przygotowany oksymel trafia do Waszych domów! 

Dobry oxymel to efekt długiego procesu maceracji.


Przygotowanie naturalnego antybiotyku jakim jest oksymel zajmuje nam dużo czasu, ponieważ wytwarzamy sami większość jego składników. Nasz oxymel powstaje od początku do końca w naszym gospodarstwie z czego jesteśmy naprawdę dumni. Mamy kontrolę nad każdym etapem procesu, dzięki czemu mamy pewność, że otrzymujecie produkt o najwyższej jakości. 


                                  

Właściwości Oxymelu (Oksymelu)

Zgodnie z opracowaniami dostępnymi w internecie oxymel (oksymel) wspomaga układ odpornościowy organizmu, pomaga w zwalczaniu objawów przeziębienia lub innych problemów zdrowotnych. Oxymel jest powszechnie stosowany na całym świecie, a jego właściwości były doceniane nawet w starożytności. Jak dotąd nie opublikowano naukowych badań potwierdzających wzmacniający odporność charakter oxymeli. Możemy jedynie mówić o wzmacnianiu odporności organizmu, dzięki zawartości poszczególnych składników roślinnych użytych do produkcji oxymelu.

Właściwości oxymeli pochodzą od surowców roślinnych, z których się składają. 

Oxymel (oksymel) - właściwości: 

- wspomaga trawienie

- łagodzi ból gardła i chrypkę

- łagodzi katar i kaszel

- wspomaga w walce z przeziębieniem i grypą

- wspomaga leczenie zatok, zmniejsza ilość śluzu

- jego poszczególne składniki pomagają wzmacniać odporność organizmu


Poszczególne składniki oxymelu (oksymelu) posiadają swoje charakterystyczne właściwości prozdrowotne:

- Miód pszczeli posiada właściwości antybakteryjne oraz łagodzące kaszel i ból gardła. Naturalny miód jest od wieków stosowany podczas przeziębienia czy grypy. Działa napotnie, przeciwgorączkowo i wykrztuśnie. 

- Ocet jabłkowy przyśpiesza pracę metabolizmu, oczyszcza organizm z toksyn oraz korzystnie wpływa na trawienie i jelita. Ponadto ocet jabłkowy dodaje energii i zapewnia uczucie sytości. Ocet jabłkowy posiada kwas jabłkowy, który wykazuje działanie antybakteryjne. 

- Czosnek wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwmiażdżycowe, antywirusowe oraz antybakteryjne. Korzystne działanie na układ krwionośny i obniża ciśnienie krwi.  

- Cebula posiada substancje bakteriobójcze oraz witaminę C, dzięki czemu wspomaga leczenie przeziębienia oraz pomaga wzmocnić odporność organizmu.