Cydry ze Szczepanówki to trunki rzemieślnicze wytwarzane przez naszą rodzinę. Jaka jest ich historia? Dlaczego rozpoczęliśmy produkcję cydru w Szczepanówce? W jaki sposób są produkowane? Tego dowiesz się w niniejszym wpisie.
Pomysł na rozpoczęcie produkcji cydru na szerszą skalę przyszedł do nas w 2013 roku. W tym samym czasie
rozpoczynaliśmy przygodę z tłoczeniem soku z jabłek. Kupiliśmy linię do
produkcji soków naturalnie mętnych i zajęliśmy się przetwórstwem. Temat cydru
pojawiał się co jakiś czas w Szczepanówce. Pierwsze próby wytworzenia
naturalnie musującego cydru były edukujące i jednocześnie przezabawne.
Dokładnie pamiętam jeden z cydrów, który miał w sobie tak dużą ilość bąbelków, że po
otwarciu butelki zostawała w niej 1/3 całości. Smak tego cydru był fenomenalny
- wytrawny a zarazem bardzo lekki i świeży.
2014 rok przyniósł sadownictwu nadwyżkę jabłek. Rosja nałożyła embargo na polskie owoce i warzywa. Dla nas jako sadowników był to nie lada problem. Spora ilość jabłek została w naszych magazynach. Postanowiliśmy zaryzykować i rozpocząć produkcję cydru. Skompletowaliśmy linię produkcyjną i w 2015 roku przygotowaliśmy pierwszy nastaw cydrowy.
Oczywiście, że nie. Cała nasza rodzina kocha jabłka. Sadownictwo to nasza wielka, rodzinna pasja. Rozszerzenie naszych zainteresowań o kolejny produkt wytwarzany z jabłek stanowiło dla nas dosyć oczywistą sprawę. Mieszkamy na pięknej Lubelszczyźnie słynącej z doskonałych upraw sadów jabłoniowych. Cydr wytwarzany z naszych lubelskich jabłek jest idealnym kandydatem do promocji regionu. Uwielbiamy produkty lokalne, regionalne, tworzone z pasją - dlatego postanowiliśmy dodać do naszej oferty również lokalny cydr.
Cydry ze Szczepanówki są wytwarzane metodami tradycyjnymi. Produkowane są wyłącznie z własnych owoców, które uprawiamy w naszych sadach. Przy każdym nastawie łączymy różne odmiany surowców, aby każdy produkt posiadał swój unikatowy styl i charakter. Stosujemy powolną fermentację, w wyniku której powstaje naturalnie musujący, wytrawny trunek.
Produkcja rozpoczyna się na etapie zbiorów jabłek. Wybieramy zdrowe i dojrzałe owoce, z których wyciskamy sok. Do fermentacji używamy drożdży szlachetnych. Po zakończeniu fermentacji alkoholowej cydr dojrzewa przez kilka miesięcy. W przypadku rocznika 2016 zastosowaliśmy metodę klarowania cydru. Roczniki 2015 i 2018 są mętne, niefiltrowane, czyli posiadają naturalny osad. Rozlew do butelek zawsze wypada u nas w wakacje. Po butelkowaniu cydr zostawiamy do leżakowania, aby wydobyć z niego głębię, smak i aromat. Regularnie badamy produkt organoleptycznie i kontrolujemy jego stan. Następnie po kilku miesiącach dojrzewania w butelkach przychodzi czas na banderolowanie i etykietowanie.
Ilustracja 1. Schemat produkcji cydru rzemieślniczego w Szczepanówce. Przygotowała Joanna Odrobińska.
Każdy etap produkcji cydru wymaga od nas dużego zaangażowania, cierpliwości i kreatywności.
Cydry ze Szczepanówki są orzeźwiające, esencjonalne i owocowe, a przede wszystkim są wynikiem wieloletniej pracy całej rodziny.
O cydrze mogłabym pisać wiele, a tak naprawdę należy ich po prostu spróbować.
W ofercie posiadamy trzy roczniki Cydru Szczepanówka: 2018, 2016 oraz 2015.
Zapraszam do degustacji wyjątkowych trunków.
Pozdrawiam
Ola | @szczepanowka