Zapraszany na kurs pszczelarski podstawowy 27.07.2024. Więcej informacji w zakładce Kursy!
ZALOGUJ 0,00 zł 0

Granita pomarańczowo - jabłkowa z Oxymelem - przepis

oxymel, przepis kulinarny

Granita to tradycyjny sycylijski deser bazujący na mrożonym soku owocowym. Jej konsystencja jest ziarnista. Owocowa granita to orzeźwiający deser na upalne dni. Przygotowaliśmy dla Was przepis na pomarańczowo - jabłkową granitę z oxymelem. Pewnie zastanawiasz się czym jest oxymel? Jest to połączenie octu owocowego, miodu pszczelego oraz macerowanych ziół. Oxymel z pokrzywą, ogórecznikiem lekarskim i tymiankiem to pyszna, ziołowa mikstura, która urozmaici smak granity.

30.03.2022

Granita pomarańczowo - jabłkowa z Oxymelem

Składniki:

1 szklanka soku z pomarańczy świeżo wyciśniętego

0,5 szklanki soku jabłkowego tłoczonego 

50 ml Oxymelu Pokrzywa - Ogórecznik - Tymianek 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać dobrze ze sobą. Przelać do pojemnika lub woreczka na mrożonki, zamknąć/zawiązać i umieścić w zamrażarce. Co jakiś czas wymieszać zamarzający sok (woreczek można ugniatać palcami), żeby miał grudkowatą konsystencję. Pozostawić w zamrażarce na całą noc. Granita powinna być ziarnista, tak aby dało się ją przełożyć łyżką do szklanek. 


KUP OXYMEL