Granita to tradycyjny sycylijski deser bazujący na mrożonym soku owocowym. Jej konsystencja jest ziarnista. Owocowa granita to orzeźwiający deser na upalne dni. Przygotowaliśmy dla Was przepis na pomarańczowo - jabłkową granitę z oxymelem. Pewnie zastanawiasz się czym jest oxymel? Jest to połączenie octu owocowego, miodu pszczelego oraz macerowanych ziół. Oxymel z pokrzywą, ogórecznikiem lekarskim i tymiankiem to pyszna, ziołowa mikstura, która urozmaici smak granity.
Składniki:
1 szklanka soku z pomarańczy świeżo wyciśniętego
0,5 szklanki soku jabłkowego tłoczonego
50 ml Oxymelu Pokrzywa - Ogórecznik - Tymianek
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać dobrze ze sobą. Przelać do pojemnika lub woreczka na mrożonki, zamknąć/zawiązać i umieścić w zamrażarce. Co jakiś czas wymieszać zamarzający sok (woreczek można ugniatać palcami), żeby miał grudkowatą konsystencję. Pozostawić w zamrażarce na całą noc. Granita powinna być ziarnista, tak aby dało się ją przełożyć łyżką do szklanek.