ZALOGUJ 0,00 zł 0

Grzany Cydr - przepis na grzańca z syropem korzennym ze Szczepanówki

przepis, cydr, syrop korzenny, szczepanówka

Szukasz sprawdzonego przepisu na grzańca? Dobrze trafiłaś/eś! W dzisiejszym artykule przedstawiamy przepis na grzańca z cydru przygotowany przez naszą ekspertkę kulinarną - Juliannę Bednarczuk. Przepis na korzenny grzany cydr jest bardzo szybki w przygotowaniu. Potrzebujesz jedynie kilku składników, aby przyrządzić pyszny i efektowny napój na zimowe wieczory.

29.11.2021

Grzany cydr z korzennym syropem skutecznie umila jesienno-zimowe wieczory. 

Jego przyjemny jabłkowy smak z nutą korzennych przypraw, imbiru i pomarańczy nie tylko pysznie smakuje, ale również rozgrzewa. 

A dla dzieci można przygotować wersję z sokiem jabłkowym zamiast cydru. 



Składniki:


Pomarańcze dobrze wyszorować i opłukać. Jedną pomarańczę pokroić w plastry, drugą - w ósemki.

Do garnka wlać cydr i syrop korzenny, dodać przyprawy, plastry pomarańczy, łyżkę miodu. Podgrzewać mieszając, aż miód się rozpuści. Dosłodzić resztą miodu w razie potrzeby. 

Zagotować i trzymać pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut.

Do wysokich szklanek z uchem włożyć cząstkę pomarańczy, laskę cynamonu, gwiazdkę anyżu. Cydr przelać do szklanek. Podawać od razu.

Smacznego!




Potrzebne składniki (cydr, syrop korzenny do grzańca, miód) znajdziesz w naszym sklepie internetowym. Zajrzyj do zakładek "Cydr", "Syropy", "Miody". Do wykonania tego przepisu polecam miód wielokwiatowy oraz Cydr z rocznika 2018. Możesz oczywiście użyć innych produktów :) 

Podziel się z nami Twoim grzańcem z cydru. Chętnie zobaczymy Twoje wykonanie tego pysznego przepisu! Oznacz nas @szczepanowka na kanałach social media (Instagram, Facebook). 


Pozdrawiamy i życzymy dużo zdrowia!

Ola | @szczepanowka

Opracowanie przepisu i zdjęcia: Julianna Bednarczuk