ZALOGUJ 0,00 zł 0

Jagoda kamczacka - polskie superfoods

jagoda, soki, zdrowie

Jagoda kamczacka to niesamowity owoc i zasługuje na szczególną uwagę ze względu na jej właściwości prozdrowotne. Granatowe, podłużne owoce o charakterystycznym lekko kwaśnym smaku posiadają ogromną ilość związków fenolowych oraz innych cennych witamin i minerałów. Jagoda kamczacka posiada silne właściwości przeciwutleniające. Jej owoce idealnie nadają się do produkcji soków, syropów czy dżemów. Poznaj 6 powodów by włączyć do swojej diety sok z jagody kamczackiej.

28.06.2021

Czym jest jagoda kamczacka


Jagoda kamczacka jest to roślina owocodajna. Nie jest to borówka ani jagoda, a wiciokrzew. Jagoda kamczacka to polska nazwa gatunku rośliny, która pochodzi z Rosji (Lonicera kamtschatica) oraz z Hokkaido w Japonii (Lonicera caerulea var. emphyllocalyx). W Polsce gatunek ten posiada wiele synonimów, takich jak wiciokrzew siny, suchodrzew jadalny, suchodrzew siny czy borówka kamczacka. Jagoda kamczacka to bardzo wytrzymała roślina. Znosi trudne warunki uprawne jak kiepska gleba czy bardzo niskie temperatury. 


Jagoda kamczacka pochodzi z Azji południowo-wschodniej. Obecnie jest coraz chętniej uprawiana w Polsce