ZALOGUJ 0,00 zł 0

Maliny - właściwości i zastosowanie

Malina właściwa (Rubus idaeus) to jeden z najcenniejszych „polskich” owoców poprawiający ogólną odporność organizmu i zapobiegający infekcjom. W rzeczywistości właściwości lecznicze maliny są znacznie szersze. Jak wykorzystywać jej potencjał i łączyć przyjemne z pożytecznym?

08.03.2025

Maliny kiedyś i dziś – właściwości lecznicze znane od starożytności

Właściwości lecznicze malin są znane od czasów starożytnych, krzew był wykorzystywany m.in. przez Greków i Rzymian. Wspominał o tym m.in. Dioskurydes i to właśnie jemu malina zawdzięcza nazwę gatunkową (ideaeus pochodzi od góry Ida w Azji Mniejszej). Maliny miały znaczenie nie tylko jako pożywienie, lecz także jako naturalne leki, m.in. o działaniu napotnym. Takie zastosowanie owoców propagował Hipokrates. Początkowo zbierano je z dziko rosnących roślin, dopiero Rzymianie zaczęli je uprawiać. Znacznie później - od XV wieku uprawę malin na większą skalę rozpropagowali mnisi. Maliny były nieodłącznym widokiem w przyklasztornych ogródkach. W medycynie ludowej zalecano ją przede wszystkim na biegunkę, gorączkę i przeciw szkorbutowi. Współcześnie Polska jest jednym z czołowych globalnych producentów malin. Maliny są spożywane jako owoce deserowe, wykorzystywane na przetwory, są dodatkami poprawiającymi smak leków dla dzieci, a także suplementami diety. Badania naukowe potwierdziły ich dobroczynne właściwości.

Co sprawia, że maliny są jednymi z najlepszych owoców wspierających odporność?

Maliny są skarbnicą związków aktywnie czynnych, które pozytywnie wpływają na różne obszary funkcjonowania organizmu. Do najważniejszych zaliczają się polifenole (z elagotaninami i antocyjanami na czele). Oprócz tego w skład owoców maliny wchodzą m.in flawonoidy, kwasy organiczne (kwas salicylowy, jabłkowy, cytrynowy, asparaginowy), keton malinowy oraz witaminy (A, C, E, B1, B2, B6). Za poprawianie odporności w dużej mierze odpowiada wysoka zawartość witaminy C (powyżej 26 mg/100 g). Z soli mineralnych znajduje się dużo potasu (K), wapnia (Ca), magnezu (Mg), cynku (Zn), miedzi (Cu), manganu (Mn) oraz żelaza (Fe).

Witaminy i minerały w malinach – Jak witamina C, kwas elagowy i błonnik wpływają na układ odpornościowy?

Witamina C, znana także jako kwas askorbinowy jest niezbędna dla prawidłowego rozwoju odporności organizmu. Wpływ na to ma zdolność do neutralizacji reaktywnych form tlenu i tym samym ochrona komórek przed zniszczeniem. Ponadto witamina C pobudza produkcję interferonu, tj. białka, które jest odpowiedzialne za stymulowanie organizmu do zwalczania drobnoustrojów jak również pobudza aktywność limfocytów T i B, których zadaniem jest zwalczanie infekcji. Kwas askorbinowy ma także wiele innych pozytywnych właściwości, bierze udział w licznych procesach zachodzących w organizmie.

Kwas elagowy jest silnym antyoksydantem, a dodatkowo ma właściwości przeciwzapalne. Poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego zmniejszając stężenie markerów z grupy prostaglandyn czy interleukin. Zwalcza wirusy i bakterie, dlaczego ma znaczenie w osłabianiu objawów różnorodnych infekcji, od przeziębienia po grypę. Przyspiesza leczenie. Opóźnia procesy starzenia komórek, w tym skóry. Wykorzystuje się go w kosmetykach. Największe stężenie występuje w nasionach malin. Związek jest słabo przyswajalny przez organizm. 

 Błonnik pośrednio wpływa na odporność „odżywiając” pożyteczne bakterie w organizmie.

Jakie znaczenie dla organizmu mają sole mineralne znajdujące się w owocach maliny?

Potas – reguluje poziom pH komórek, pozytywnie wpływa na układ nerwowy i pracę mięśni. Należy do pierwiastków odpowiadających za uszczelnianie naczyń krwionośnych (podobnie jak magnez).

Wapń – to budulec kości i zębów, ma duży wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego.

Magnez – m.in. reguluje metabolizm i ciśnienie krwi, zapobiega nadciśnieniu tętniczemu, wzmacnia mięsień serca i układ krwionośny, bierze udział w produkcji przeciwciał.

Cynk – wzmacnia pracę układu odpornościowego, łagodzi objawy przeziębienia i grypy. Wspomaga walkę z wolnymi rodnikami. Wchodzi w skład około 80 enzymów. Jego niedobór powoduje obniżenie odporności, zaburzenia wzroku i smaku.

Miedź – uczestniczy w procesie przyswajania żelaza i pomaga likwidować wolne rodniki. Chroni błony komórkowe przed uszkodzeniem. Bierze udział w produkcji białych krwinek.

Mangan – w największym stopniu wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i kostnego.

Żelazo – poprawia odporność, zapobiega anemii, pozytywnie wpływa na poziom czerwonych krwinek, pomaga zwalczyć zmęczenie.

Przeciwzapalne i przeciwbakteryjne właściwości malin – Jak maliny pomagają w walce z infekcjami i stanami zapalnymi?

Owoce maliny działają napotnie, rozgrzewająco, przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Za właściwości napotno-rozgrzewające odpowiada m.in. kwas salicylowy. Najsilniejsze działanie napotne mają napary z suszonych owoców, jednakże w podobny sposób wykorzystuje się także przetwory, np. soki i syropy. Powyższe spektrum działań sprawia, że maliny i produkty na nich oparte warto włączyć do codziennej diety, spożywanie zwiększyć w przypadku problemów z poniższymi dolegliwościami:

Przeziębienie;

Grypa;

Ból gardła;

Gorączka;

Schorzenia górnych dróg oddechowych;

Kaszel;

Nadmiernie wysokie ciśnienie krwi;

Obniżona odporność po terapii antybiotykowej.

Maliny a układ trawienny – jak te owoce wspomagają zdrowie jelit?

W owocach maliny znajduje się dużo błonnika i pektyn, czyli związków, które pozytywnie wpływają na pracę układu pokarmowego. 

Błonnik nie jest trawiony i wchłaniany przez organizm, natomiast tworzy treść, która wypełnia żołądek zmniejszając uczucie głodu i czas pasażu jelitowego. Stymuluje przewód pokarmowy do pracy. W rezultacie zapobiega wielu różnym niekorzystnym dolegliwościom, takim jak zaparcia. Jednocześnie zmniejsza wchłanianie cukrów i sprzyja odchudzaniu.

Pektyny owocowe są uważane za probiotyki. Przyspieszają przemianę materii, regulują procesy trawienia i wzmacniają mikroflorę bakteryjną jelit. Do kolejnych, dobroczynnych właściwości zalicza się obniżanie poziomu cukru i „złego” cholesterolu, oczyszczanie organizmu z toksyn (w tym metali ciężkich), łagodzenie objawów refluksu i wywoływanie uczucia sytości.

Owoce maliny na odchudzanie?

Właściwości powyżej wymienionych związków aktywnie czynnych pośrednio przyczyniają się do gubienia masy ciała. Dlatego z dobrodziejstwa malin i przetworów malinowym powinny korzystać osoby znajdujące się na diecie odchudzającej. 

Zawarty w owocach malin keton (C10H1202) może hamować wzrost podskórnej tkanki tłuszczowej. Dodatkowo obniża poziom triacylogliceroli wątrobowych (warto wiedzieć, że nadmiernie wysokie stężenie zwiększa ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych). Co ciekawe – to właśnie keton w największym stopniu odpowiada za silny, aromatyczny, przyjemny zapach owoców malin. 

Istotna w diecie jest niskokaloryczność malin. 100 gram owoców zawiera zaledwie 52 kcal. Są sycące – szybko niwelują uczucie głodu. Jednocześnie mają niski indeks glikemiczny (IG 25), dzięki czemu mogą być spożywane regularnie przez osoby borykające się z cukrzycą.

Pomysły na codzienne spożywanie malin – soki, herbaty, dżemy, koktajle. Jak dodać maliny do codziennej diety?

Malina to jeden z najsmaczniejszych, najbardziej aromatycznych owoców deserowych. Jednakże w formie świeżej jest dostępna zaledwie przez kilkanaście tygodni w roku. Natomiast maliny można suszyć, a także mrozić. W pierwszym przypadku owoce częściej wykorzystuje się na napary i jako dodatek do herbat, w drugim zaś zastosowanie kulinarne jest znacznie szersze. Maliny są często składnikiem sałatek owocowych, deserów i koktajli. Wykorzystuje się je także do przyrządzania ciast (np. z galaretką). 

Dużą popularnością cieszą się przetwory z malin. Soki i syropy, poza przyrządzaniem smacznych napojów można wykorzystać jako polewki do deserów (naleśników na słodko, gofrów, racuchów, kaszy, owsianki, budyniu i lodów). Syrop malinowy dodaje się m.in. do makaronu bądź klusków. To jeden z najszybszych sposobów na przyrządzenie smacznej, słodkiej potrawy.


SOKI MALINOWE NATURALNE SZCZEPANÓWKA


Jak pić syrop z malin?

Syrop z malin najczęściej zalewa się wodą – przegotowaną lub mineralną. Wystarczy odrobina (np. dwie łyżki), a napój jest smaczny i aromatyczny. Oczywiście jest to kwestia gustu. Syropy (i soki) z malin służą również do słodzenia herbaty, a także aromatyzowania napojów alkoholowych, np. grzańca piwnego, grzańca winnego oraz drinków.

Malina to nie tylko owoce. Sprawdź, jakie właściwości lecznicze mają liście maliny

Liście maliny wchodzą w skład mieszanek ziołowych, m.in. na gorączkę. Można je stosować także jednorodnie, np. przyrządzając napar. Łyżkę liści (najczęściej suszu) parzy się jak herbatę. Wystarczy zalać wrzątkiem i odczekać kwadrans do lekkiego ostygnięcia. Wykorzystuje się je podobnie jak owoce maliny: przy infekcjach, gorączce i na ogólne podniesienie odporności organizmu. Są pomocne przy biegunce. Wspomagają pracę wątroby.

Napary zaleca się pić kobietom w czasie miesiączki, gdyż związki zawarte w liściach maliny działają rozkurczająco i zmniejszają poziom bólu. Są również wykorzystywane przy zaburzeniach miesiączkowania. Zaleca się pić nie więcej niż 1-2 szklanki naparu dziennie.

Malina właściwa – przeciwwskazania

Brakuje badań dotyczących szerszej interakcji owoców bądź liści maliny z innymi roślinami leczniczymi. Malina uchodzi pod tym względem na bezpieczną i „przyjazną”. Można tworzyć wielogatunkowe mieszanki. Przeciwwskazaniem jest przyjmowanie leków przeciwdepresyjnych (SSRI) oraz leków przeciwzakrzepowych. W przypadku stosowania nadmiernej ilości naparu z liści nie można wykluczyć takich skutków ubocznych jak zaparcia i bóle brzucha.

Na co pomaga malina? – podsumowanie

Panuje przekonanie, że malina to jeden z najbardziej wartościowych owoców krajowych, który zapobiega przeziębieniom i różnorodnym infekcjom, a w razie wystąpienia łagodzi ich przebieg. I tak jest w istocie. Jednakże spektrum działania Rubus idaeus jest znacznie szersze. Nie należy bagatelizować pozostałych właściwości, np. pozytywnego wpływu na trawienie, a także odchudzanie. W sezonie malin letnich i jesiennym można korzystać ze świeżych owoców. Przez pozostają część roku w sukurs przychodzą owoce suszone, mrożone, a także różnorodne przetwory, np. syropy z malin.


Bibliografia:

1. Baranowska A., Radwańska K., Zarzecka K., Gugała M., Mystkowska I.; Właściwości prozdrowotne owoców maliny właściwej (Rubus idaeus L.); Problemy Higieny i Epidemiologii; 2015; 96(2): 406-409.

2. Krauze-Baranowska M.; Majdan M.; Kula M.; Owoce maliny właściwej i maliny zachodniej źródłem substancji biologicznie aktywnych; Postępy Fitoterapii; 1/2014, s. 32-39.

3. Zielińska-Pisklak M.; Szeleszczuk Ł., Kuras M.; Rola witaminy C i cynku we wspomaganiu układu odpornościowego; Lek w Polsce; 11-12/2013.

4. Senderski M. E.; Prawie wszystko o ziołach; Wydawca Mateusz E. Senderski, 2007.

5. Jemioła B.; Co radzą zioła? Tom 1. Wydawnictwo Biały Wiatr, 2024.

6. Teng H.; Fang T.; Lin Q.; Song H.; Liu B.; Chen L.; Red raspberry and its anthocyanins: Bioactivity beyond antioxidant capacity; Trends in Food Science & Technology; Vol. 66, 8/2017, tr: 153-165.

Michał Mazik. Absolwent ogrodnictwa ze specjalizacją roślin przyprawowych i leczniczych na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. Autor kilkudziesięciu książek o tematyce ogrodniczej i zielarskiej. Bloger. Współpracuje z mediami i producentami. Ogrodnik - praktyk.