Muffinki z konfiturą jabłkową i cynamonem to idealna propozycja na jesienny deser. Delikatne ciasto, słodkie nadzienie i krem z serka śmietankowego tworzą idealną harmonię smaków. Muffinki świetnie sprawdzą się na rodzinne spotkania, do popołudniowej kawy lub jako poczęstunek na imprezach. Ich przygotowanie jest szybkie i bezproblemowe – spróbuj sam!
Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowy deser, muffinki z konfiturą jabłkową i cynamonem to strzał w dziesiątkę! Puszyste ciasto, wypełnione aromatycznym jabłkowym nadzieniem i udekorowane kremem z serka śmietankowego, zachwyci każdego. Wystarczy połączyć składniki, upiec babeczki przez 18 minut, a po wystygnięciu nadziać je konfiturą. Na koniec udekoruj kremem przygotowanym z serka, miodu i wanilii.
Przepis na muffinki z konfiturą jabłkową z cynamonem
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 150g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- szczypta soli
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 110 ml oleju
- 125 ml maślanki
- 2 jajka
Krem:
260 g serka śmietankowego
2 łyżki miodu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę. W oddzielnej misce roztrzep jajka, dodaj cukier i ubij mikserem. Dodaj sól, ekstrakt z wanilii, olej, maślankę i mąkę z proszkiem i sodą. Połącz mikserem. Masę wyłóż do foremek na muffiny, na ok. 3/4 wysokości foremek. Włóż do piekarnika i piecz ok. 18 minut, do suchego patyczka. Upieczone pozostaw do wystygnięcia. W tym czasie przygotuj krem, mieszając wszystkie składniki ze sobą. W każdej babeczce odkrój łyżeczką sam czubek, wydrąż dziurkę w środku i wypełnij ją konfiturą jabłkową. Wierzch babeczek udekoruj kremem.
Po konfiturę jabłkową z cynamonem zajrzyj do naszego sklepu online, tutaj: https://szczepanowka.pl/
Przepis przygotowała dla nas Kaja Putyńska.
Na zdrowie!
Aleksandra Buła | @szczepanowka