Ocet jabłkowy znajduje zastosowanie w gastronomii oraz kosmetyce. W ostatnim czasie zdobył na popularności ze względu na jego właściwości wspomagające odchudzanie. Czym jest i jak powstaje ocet jabłkowy? Jakie właściwości posiada ocet z jabłek? Czy stosując ocet jabłkowy pozbędziesz się zbędnych kilogramów? Tego dowiesz się w niniejszym artykule.
Czym jest oraz jak powstaje ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy znajduje szerokie zastosowanie w kuchni jako
np. dodatek do sałatek i sosów oraz w kosmetyce jako składnik szamponów i odżywek
do włosów lub kremów. Ponadto, ocet jabłkowy (oczywiście mowa tu o naturalnym
occie) jest źródłem wielu witamin i związków mineralnych. Jego obecność w
diecie korzystnie wpływa na zdrowie jak i proces odchudzania i oczyszczania
organizmu z toksyn. Ocet jabłkowy zawiera blisko 90 drogocennych składników
odżywczych, takich jak:
Ocet jabłkowy – wpływ na odchudzanie
Wiele się mówi o pozytywnym wpływie octu jabłkowego na
odchudzanie oraz utracie tkanki tłuszczowej z jego pomocą. Niestety sam ocet z
jabłek nie wystarczy, żeby zgubić zbędne kilogramy, aczkolwiek jego spożywanie połączone
ze zdrowym trybem życia może przynieść wymierne korzyści. Zachowanie zgrabnej
sylwetki lub utrata zbędnych kilogramów wiąże się z utrzymaniem aktywnego trybu
życia, zdrowej diety oraz nawodnienia organizmu. Naturalny i rzemieślniczy ocet
jabłkowy jest jednym z produktów, który wspomaga pracę metabolizmu i pomaga w utracie
kilogramów.
Korzystny wpływ octu jabłkowego na odchudzanie wynika
z paru jego właściwości:
Ocet jabłkowy – stosowanie
Ocet jabłkowy stosowany w odpowiednich proporcjach jest bezpieczny dla zdrowia. Jest on niskokaloryczny, jedna łyżka zawiera tylko 3 kcal, dlatego też warto go stosować w trakcie odchudzania. Ocet jabłkowy należy spożywać rozcieńczony:
Wystarczy 1 łyżkę octu z jabłek dodać do szklanki wody.
Jeżeli nie odpowiada nam posmak takiej mikstury to warto
dodać do niej soku z cytryny bądź łyżeczkę miodu. Można również zastosować
naturalny sok jabłkowy i przygotować smaczny napój składający się z wody, octu
i soku. Najczęściej ocet jabłkowy z wodą jest stosowany z rana. Choć niektórzy
sięgają po niego w ciągu dnia przed posiłkiem lub kiedy mają ochotę na coś
słodkiego.
Mam nadzieję, że tym artykułem przybliżyłam i
wyjaśniłam pojęcie octu jabłkowego. Początek nowego roku to idealny moment na
zadbanie o swoje ciało i zdrowie. A może już korzystasz z octu jabłkowego i
znasz jego liczne zalety? Więcej wskazówek na temat octu jabłkowego powstanie w
najbliższym czasie.
Tymczasem najwyższej jakości, długo fermentowany ocet jabłkowy znajdziesz u nas w Szczepanówce. Rzemieślniczy, niepasteryzowany ocet z jabłek uprawianych w naszych sadach od kilku pokoleń.
Bibliografia:
[1] R. Reszke, A. Reich. Wybrane składniki pochodzenia
roślinnego obecne w kosmetykach dostępnych w Polsce. Forum Dermatologicum 2016,
tom 2, nr 2, 51-59.
[2] Bright, Sierra. 11 Reasons You Should Drink A
Tbsp Of Apple Cider Vinegar Every Day. Natural Livinga Ideas 2016.
[3] Apple Cider Vinegar Benefits. Newport Natural
Health 2017.
[4] A. Maciąg. Ocet jabłkowy. https://agnieszkamaciag.pl/ocet-jablkowy/
(dostęp 15.01.2021)