Szukasz pomysłu na wyjątkowy deser? Pieczone gruszki z miodem to idealna propozycja! Deser jest prosty w przygotowaniu, a dzięki wyjątkowym składnikom stanie się Twoim ulubionym! Miód wielokwiatowy, o delikatnym smaku i aromacie kwiatów, podkreśla smak gruszek i ricotty. Połączenie cynamonu, orzechów laskowych i miodu tworzy niezwykłą harmonię smaków. Zajrzyj do naszego przepisu na pieczone gruszki z miodem i orzechami laskowymi.
Pieczone gruszki z miodem wielokwiatowym i orzechami laskowymi to deser pełen naturalnej słodyczy. To deser, który zachwyci każdego! Gruszki nadziane ricottą, posypane orzechami i oprószone cynamonem pieczemy, aż zmiękną i delikatnie się zarumienią. Kluczowym składnikiem jest miód wielokwiatowy, który doskonale podkreśla naturalną słodycz gruszek oraz ricotty. Wypróbuj nasz przepis na pieczone gruszki na słodko:
Przepis na pieczone gruszki z miodem
Składniki:
- 2 gruszki
- 120 g ricotty
- miód wielokwiatowy
- orzechy laskowe
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Cynamon wymieszaj z cukrem.Gruszki przekrój na pół i z każdej połówki łyżką wydrąż środek. Zanurz je przekrojoną stroną w mieszance cynamonu i cukru. Dziurkę w gruszkach wypełnij ricottą, całość posyp posiekanymi orzechami. Włóż do naczynia żaroodpornego i piecz ok. 30 minut, aż gruszki zmiękną i całość delikatnie się zarumieni. Gotowe gruszki polej miodem.
Pieczone gruszki z cynamonem i miodem
Miód wielokwiatowy znajdziesz w naszym sklepie online, zajrzyj tutaj: https://szczepanowka.pl/
Przepis na pieczone gruszki z miodem i orzechami przygotowała dla nas Kaja Putyńska.
Na zdrowie!
Aleksandra Buła | @szczepanowka