przepis kulinarny, ocet, buraki
Przygotuj wyjątkowe Carpaccio z buraków z nutą wiśniowej finezji dzięki naszemu przepisowi! Składniki takie jak ocet wiśniowy Szczepanówka oraz kozi ser tworzą idealną harmonię smaków. Dowiedz się, jak łatwo przyrządzić tę pyszną i zdrową przekąskę, która z pewnością zachwyci Twoich gości.
Ocet wiśniowy Szczepanówka powstaje z dojrzałych, kwaśnych wiśni uprawianych w naszym Gospodarstwie Ogrodniczym Szczepanówka. Ten naturalny ocet, otrzymywany dzięki powolnej fermentacji, charakteryzuje się wyrazistym i niepowtarzalnym smakiem oraz aromatem. Jego charakterystyczny kwaśny, octowy smak doskonale komponuje się z wieloma potrawami, dodając im wyjątkowej głębi. Ocet wiśniowy Szczepanówka jest bez konserwantów, sztucznych aromatów czy barwników. Jest naturalnie mętny, niefiltrowany, nie rozcieńczany i niepasteryzowany. Wyprodukowany z polskich wiśni, idealnie nadaje się do przygotowania wykwintnego carpaccio z buraków.
Składniki na Carpaccio z buraka z octem wiśniowym
- 50 ml oliwy z oliwek
- płaska łyżeczka miodu np. miodu wielokwiatowego
- szczypta soli i pieprzu
- 2 duże ugotowane/upieczone buraki
- rukola
- kilka wiśni (bez pestek, pokrojonych na połówki)
- kilka posiekanych pistacji
- ser kozi (najlepiej kozia rolada)
Przygotowanie carpaccio z buraków:
Oliwę, ocet wiśniowy i miód wymieszaj dokładnie w miseczce. Dopraw solą i pieprzem. Buraki pokrój w cienkie plasterki, dodaj marynatę, wymieszaj i odstaw na przynajmniej jedną godzinę. Plastry buraków rozłóż na talerzu. Na środku ułóż rukolę, rozłóż kawałki sera, wiśnie i pistacje. Na koniec całość możesz dodatkowo skropić pozostałą marynatą.