Karmelizowane marchewki z octem malinowym to doskonały sposób na urozmaicenie codziennego menu. Dzięki wyjątkowemu smakowi octu jabłkowego z malinami Szczepanówka, danie zyskuje niepowtarzalny aromat, który idealnie komponuje się z miodem i pieczonymi marchewkami. Wypróbuj ten przepis na pyszną i zdrową przekąskę!
Karmelizowane marchewki z octem jabłkowym z malinami to nie tylko pyszne, ale i zdrowe danie, które warto wypróbować w okresie jesiennym, kiedy mamy dostępne młode marchewki. W przepisie korzystamy z octu jabłkowego z malinami Szczepanówka, który jest produktem w 100% naturalnym, powstałym na bazie dojrzałych jabłek i świeżych malin uprawianych w rodzinnym Gospodarstwie Ogrodniczym Szczepanówka. Ocet z jabłek i malin powstaje w wyniku naturalnej dwuetapowej fermentacji, bez konserwantów czy sztucznych dodatków. Jego delikatnie owocowy i octowy smak doskonale podkreśla słodycz pieczonych marchewek. W połączeniu z miodem, fetą i orzeszkami pinii tworzy wyjątkową kompozycję, która zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Składniki na karmelizowane marchewki:
Przygotowanie:
1. Marchewki dokładnie wyszoruj. Jeżeli są młode nie musisz ich obierać. Obtocz je w soli, pieprzu i oliwie, dodaj świeży tymianek i piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C.
2. W miseczce wymieszaj ocet z miodem. Wyjmij blaszkę z marchewkami, polej je octową mieszanką, wymieszaj i zapiekaj jeszcze ok. 5-7 minut.
3. Marchewki podaj z pokruszoną fetą, pestkami granatu, orzeszkami pinii i świeżym tymiankiem.