W Szczepanówce surówki jemy przez cały rok korzystając z sezonowych warzyw i owoców. Surówka to nieodłączny element obiadu. Lubimy ciekawe połączenia smakowe, dlatego klasyczną surówkę z marchewki postanowiliśmy wzbogacić naturalnym oxymelem z cebulą, czosnkiem i imbirem. Czy jest Oxymel? Jest to cudowna mikstura octu owocowego, naturalnego miodu pszczelego oraz macerowanych warzyw i ziół. Oxymel jest bardzo aromatyczny i intensywny w smaku. Potrawom doda pikantnego i rozgrzewającego charakteru.
Składniki:
1 kg marchewki
2 ząbki czosnku
4 łyżki Oxymelu Cebula-Czosnek-Imbir (lub octu jabłkowego)
100 ml oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka suszonych liści kolendry
0,5 łyżeczki papryki
szczypta chilli
sezam (czarny i biały)