W Szczepanówce surówki jemy przez cały rok korzystając z sezonowych warzyw i owoców. Surówka to nieodłączny element obiadu. Lubimy ciekawe połączenia smakowe, dlatego klasyczną surówkę z marchewki postanowiliśmy wzbogacić naturalnym oxymelem z cebulą, czosnkiem i imbirem. Czy jest Oxymel? Jest to cudowna mikstura octu owocowego, naturalnego miodu pszczelego oraz macerowanych warzyw i ziół. Oxymel jest bardzo aromatyczny i intensywny w smaku. Potrawom doda pikantnego i rozgrzewającego charakteru.
Składniki:
1 kg marchewki
2 ząbki czosnku
4 łyżki Oxymelu Cebula-Czosnek-Imbir (lub octu jabłkowego)
100 ml oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka suszonych liści kolendry
0,5 łyżeczki papryki
szczypta chilli
sezam (czarny i biały)
Przygotowanie:
Marchew należy obrać i zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Dodać sól, cukier i oxymel. Czosnek dokładnie obrać i przecisnąć przez praskę. Świeże nasiona kolendry utrzeć w moździerzu i wymieszać z resztą przypraw. Następnie rozgrzać olej w rondelku. Przyprawy i czosnek wyłożyć na startą marchewkę, następnie zalać gorącym olejem. Całość posypać sezamem i dobrze wymieszać. Surówkę przełożyć do słoika, ciasno ugniatając. Wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły. Gotową sałatkę w stylu koreańskim przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu kilku dni.
Tak przygotowana surówka z marchewki z oxymelem będzie pasować do obiadu, do kanapek lub do jajecznicy.
Przepis na pyszną surówkę z marchewki w stylu koreańskim z Oxymelem przygotowała dla nas Julianna Bednarczuk (https://www.obiadgotowy.pl/)
Mam nadzieję, że ten szybki i prosty przepis na surówkę z marchewki wzbogaconą o naturalny oxymel z cebulą, czosnkiem i imbirem przypadnie Wam do gustu. Smacznego!
Życzę dużo zdrowia,
Ola | @szczepanowka