ZALOGUJ 0,00 zł 0

Szczepanówka - Początek

Początek bloga w Szczepanówce. To miejsce będziemy tworzyć wspólnymi siłami. Będzie to poniekąd forma firmowego pamiętnika. Będziemy opisywać ważne wydarzenia oraz tworzyć dla Was poradniki, przepisy kulinarne. Będziemy pisać o naszych produktach ale również o owocach, warzywach, ziołach. Zapraszamy do poznania Szczepanówki.

18.10.2020

Tak się zaczęło...

Wszystko zaczęło się od jabłka, dosłownie. Sadownictwo to nasza wspólna pasja pielęgnowana od pokoleń. Kilka lat temu moja mama, założycielka i właścicielka Szczepanówki, wpadła na pomysł stworzenia Tłoczni Soków i Cydrowni. Wiedziała, że przetwórstwo własnych owoców będzie dobrym pomysłem i kolejnym etapem rozwoju gospodarstwa ogrodniczego. Przetwarzamy owoce i warzywa pochodzące w większości z własnych upraw. We wszystko co robimy wkładamy serce. Zapraszam do poznania naszej historii. 



Szczepanówka - skąd pomysł na nazwę

Szczepanówka to nie jest nazwa miejscowości, choć muszę przyznać, że idealnie by pasowała. Szczepanówka wiąże się z imieniem Szczepan, który jest moim prapradziadkiem. Szczepan w 1913 roku wykupił z banku ziemskiego działkę o obszarze 11 dziesięcin 1888 sążni, czyli 12 hektarów i 8769 m2 i założył swoje gospodarstwo. Szczepan wraz z żoną Agnieszką posadzili pierwszy sad jabłoniowy, który ogrodzili żywopłotem z morwy. Żywopłot istnieje do dzisiaj i stanowi naturalną ochronę sadu przed wiatrem oraz jest domem dla pożytecznych owadów. Od 1913 roku (zauważyliście, że mamy tą datę w logo?) w mojej rodzinie uprawia się sady owocowe. Wraz z siostrą jesteśmy piątym pokoleniem pielęgnującym tą tradycję. Krótko opowiem o rozwoju naszego gospodarstwa:

Mój pradziadek - Stanisław, syn Szczepana kontynuował prowadzenie gospodarstwa sadownicznego. Stanisław zmarł młodo zostawiając całe gospodarstwo swojej żonie - Mariannie. 

Moi dziadkowie - Kazimierz i Teodozja w latach 60-tych aż po 90-te mocno rozwinął w gospodarstwie uprawę warzyw i zbóż. Sad jabłoniowy oczywiście istniał w dalszym ciągu. W sadzie były jabłka takich odmian jak Malinówka, Szara Reneta, Kosztela. 

Moja mama - Elżbieta oraz jej brat Andrzej w latach 90-tych postawili na produkcję owoców na szeroką skalę. Założyli sady jabłoniowe, czereśniowe, wiśniowe, gruszkowe. 

W 2013 roku założyliśmy Tłocznie Naturalnie Mętnych Soków i Cydrownię, które cały czas się rozwijają. Od tamtej pory produkujemy naturalne soki, syropy, konfitury, cydr i wiele innych produktów. Ale o tym powstanie osobny wpis :). 

Misja Szczepanówki

Naszym celem jest popularyzowanie zdrowego odżywiania i życia blisko natury. Pragniemy oferować naszym Klientom wyłącznie zdrowe, smaczne, naturalne produkty, wyróżniające się wysoką jakością. Chcielibyśmy przekazać jak ważne jest spożywanie owoców i warzyw oraz dlaczego należy dbać o przyrodę. 

Wiesz jaki jest nasz sekret? 

Sadownictwo to nasza pasja. I dzięki temu istnieje Szczepanówka. Każdy produkt powstaje z zamiłowania do natury i dobrego jedzenia, a przede wszystkim jest wynikiem rzemieślniczej pracy całej rodziny. 

Zapraszam do Szczepanówki,

Ola | @szczepanowka