Początek bloga w Szczepanówce. To miejsce będziemy tworzyć wspólnymi siłami. Będzie to poniekąd forma firmowego pamiętnika. Będziemy opisywać ważne wydarzenia oraz tworzyć dla Was poradniki, przepisy kulinarne. Będziemy pisać o naszych produktach ale również o owocach, warzywach, ziołach. Zapraszamy do poznania Szczepanówki.
Wszystko zaczęło się od jabłka, dosłownie. Sadownictwo to nasza wspólna pasja pielęgnowana od pokoleń. Kilka lat temu moja mama, założycielka i właścicielka Szczepanówki, wpadła na pomysł stworzenia Tłoczni Soków i Cydrowni. Wiedziała, że przetwórstwo własnych owoców będzie dobrym pomysłem i kolejnym etapem rozwoju gospodarstwa ogrodniczego. Przetwarzamy owoce i warzywa pochodzące w większości z własnych upraw. We wszystko co robimy wkładamy serce. Zapraszam do poznania naszej historii.
Szczepanówka to nie jest nazwa miejscowości, choć muszę przyznać, że idealnie by pasowała. Szczepanówka wiąże się z imieniem Szczepan, który jest moim prapradziadkiem. Szczepan w 1913 roku wykupił z banku ziemskiego działkę o obszarze 11 dziesięcin 1888 sążni, czyli 12 hektarów i 8769 m2 i założył swoje gospodarstwo. Szczepan wraz z żoną Agnieszką posadzili pierwszy sad jabłoniowy, który ogrodzili żywopłotem z morwy. Żywopłot istnieje do dzisiaj i stanowi naturalną ochronę sadu przed wiatrem oraz jest domem dla pożytecznych owadów. Od 1913 roku (zauważyliście, że mamy tą datę w logo?) w mojej rodzinie uprawia się sady owocowe. Wraz z siostrą jesteśmy piątym pokoleniem pielęgnującym tą tradycję. Krótko opowiem o rozwoju naszego gospodarstwa:
Mój pradziadek - Stanisław, syn Szczepana kontynuował prowadzenie gospodarstwa sadownicznego. Stanisław zmarł młodo zostawiając całe gospodarstwo swojej żonie - Mariannie.
Moi dziadkowie - Kazimierz i Teodozja w latach 60-tych aż po 90-te mocno rozwinął w gospodarstwie uprawę warzyw i zbóż. Sad jabłoniowy oczywiście istniał w dalszym ciągu. W sadzie były jabłka takich odmian jak Malinówka, Szara Reneta, Kosztela.
Moja mama - Elżbieta oraz jej brat Andrzej w latach 90-tych postawili na produkcję owoców na szeroką skalę. Założyli sady jabłoniowe, czereśniowe, wiśniowe, gruszkowe.
W 2013 roku założyliśmy Tłocznie Naturalnie Mętnych Soków i Cydrownię, które cały czas się rozwijają. Od tamtej pory produkujemy naturalne soki, syropy, konfitury, cydr i wiele innych produktów. Ale o tym powstanie osobny wpis :).
Naszym celem jest popularyzowanie zdrowego odżywiania i życia blisko natury. Pragniemy oferować naszym Klientom wyłącznie zdrowe, smaczne, naturalne produkty, wyróżniające się wysoką jakością. Chcielibyśmy przekazać jak ważne jest spożywanie owoców i warzyw oraz dlaczego należy dbać o przyrodę.
Wiesz jaki jest nasz sekret?
Sadownictwo to nasza pasja. I dzięki temu istnieje Szczepanówka. Każdy produkt powstaje z zamiłowania do natury i dobrego jedzenia, a przede wszystkim jest wynikiem rzemieślniczej pracy całej rodziny.
Zapraszam do Szczepanówki,
Ola | @szczepanowka