Aromatyczne i soczyste owoce, które zerwaliśmy wczesną jesienią 2018 roku i z nich wyprodukowaliśmy wyjątkowy trunek - Cydr. Jaki jest? Zaskakujący i orzeźwiający. Mięsisty i głęboki. Owocowy i zdecydowanie pyszny. Zapraszam do poznania wyjątkowego cydru z rocznika 2018.
W dzisiejszym wpisie chciałabym przedstawić nasz Cydr Szczepanówka z rocznika 2018. Jest to trzeci rocznik, który rozszerzył ofertę cydrów w Szczepanówce. Trzeba przyznać, że jest to dla nas cydr wyjątkowy, ponieważ to właśnie za niego dostaliśmy pierwszą zagraniczną nagrodę na międzynarodowym konkursie cydrowym w Hiszpanii.
Fot. 1. Cydr Szczepanówka 2018 - prezentacja butelki z etykietą i kontretykietą.
Cydr Szczepanówka 2018 powstał jesienią 2018 roku ze świeżo tłoczonego soku jabłkowego, ze specjalnie wyselekcjonowanych odmian jabłek. Ponadto do produkcji tego rocznika wykorzystaliśmy gruszki. Owoce pozyskaliśmy z naszych upraw. Zebrane z naszych drzew owoce od razu trafiły na naszą prasę. Sok wycisnęliśmy tradycyjną metodą na zimno, dzięki czemu zachowaliśmy smak i aromat świeżych i dojrzałych owoców.
Cydr powstał w wyniku powolnej fermentacji alkoholowej. Przed rozlaniem do butelek dojrzewał na osadzie przez kilka miesięcy. Cydr jest niefiltrowany, dlatego na dnie butelki można zaobserwować charakterystyczny osad. Obecność dwutlenku węgla wynika z naturalnego procesu fermentacji. Cydr nie posiada dodatku wody, cukru, barwników czy aromatów.
Podczas produkcji Cydru Szczepanówka 2018 zastosowaliśmy kupaż (połączenie ze sobą) różnych odmian jabłek i gruszek. Nasze poprzednie roczniki cydru bazowały jedynie na różnych odmianach jabłek. Tak jak wcześniej już wspomniałam do wytworzenia cydru w 2018 roku wykorzystaliśmy:
- kilka deserowych odmian jabłek
- gruszki
Skąd pomysł na takie połączenie?
Chcieliśmy wykorzystać również inne owoce, które uprawiamy w wyniku czego otrzymaliśmy ciekawy cydr o bogatym smaku. Bardzo lubimy eksperymentować ze smakami, dlatego zdecydowaliśmy się na połączenie wyżej wymienionych surowców.
Cydr ten jest pełny. Posiada bardzo przyjemne miodowe akcenty. W ustach czuć świeżo tłoczone jabłko. W cydrze znajdziesz również smak kwaskowatej pigwy, która jest równoważona słodyczą gruszki. Cydr jest dobrze zbalansowany. Cydr Szczepanówka z rocznika 2018 posiada orzeźwiającą kwasowość oraz umiarkowaną ilość tanin.
Cydr Szczepanówka z rocznika 2018 będzie pasował do dań mięsnych oraz serów pleśniowych.
Fot. 2. Cydr Szczepanówka 2018.
Cydr z rocznika 2018 otrzymał jak dzień dzisiejszy dwie nagrody:
1. Srebrny Medal podczas IX konkursu SISGA w 2019 roku, Gijon, Asturia, Hiszpania
Konkurs SISGA (Salon Internacional de les Sidres de Gala) w Asturii (stolicy cydru w Hiszpanii) jest bardzo ciekawym cydrowym, międzynarodowym konkursem. W wydarzeniu biorą udział cydrownicy z całego świata (m.in. Europy, Azji, Australii i USA). Konkurs jest bardzo ważnym wydarzeniem dla producentów cydru ze względu na możliwość uczestnictwa w wydarzeniach towarzyszących oraz degustacji cydrów innych wytwórców.
2. Brązowy Medal podczas konkursu Enoexpo w Krakowie w 2020 roku
Konkurs Polskich Win i Cydrów Enoexpo odbywa się od kilku lat w Krakowie i towarzyszy targom winiarskim. Jest to bardzo ciekawe, branżowe wydarzenie.
W 2021 roku odbył się również bardzo ciekawy, pierwszy w historii konkurs cydrowy w Szwajcarii. Niestety nie udało nam się zdobyć wtedy żadnego miejsca na podium, lecz Cydr Szczepanówka 2018 zdobył wysokie noty - 82 / 100 punktów.
Fot.3. Moment wręczenia nagrody - brązowy medal dla Cydru Szczepanówka 2018, międzynarodowy konkurs IX SISGA, Gijon, Asturia, Hiszpania, 2019 rok. Na zdjęciu Aleksandra Buła ze Szczepanówki (lewo) oraz przedstawicielka organizatora konkursu (prawo).
Fot.4. Wysoka ocena Cydru Szczepanówka 2018 podczas konkursu Swiss Cider Awards, Szwajcaria, 2021 rok.
Mam nadzieję, że dzisiejszy wpis przybliżył Tobie cydr z rocznika 2018. W naszym kolejnym artykule na blogu możesz dowiedzieć się dlaczego rozpoczęliśmy produkcję cydru w Szczepanówce.
W naszym sklepie online dostępne są trzy roczniki Cydru ze Szczepanówki: 2015, 2016 oraz 2018.
Zapraszam do degustacji Cydrów ze Szczepanówki.
Pozdrawiam
Ola | @szczepanowka