1. Bogaty w wartości odżywcze skład
W porównaniu do soków wytwarzanych z koncentratów tłoczone soki są bogatsze w witaminy i minerały i błonnik. Bezpośrednio wyciskane soki posiadają mikroelementy zarówno z uzyskanego soku jak i ze skórek i miąższu owoców lub warzyw. Podczas tłoczenia na zimno nie tracimy wartości odżywczych surowych surowców, natomiast krótka i łagodna pasteryzacja pozwala na zachowanie cennych naturalnych witamin i minerałów jednocześnie utrwalając produkt i przedłużając jego trwałość.
Już 1 szklanka tłoczonego soku dostarczy niezbędnych składników odżywczych oraz może zastąpić dzienną porcję owoców.
2. Prosty skład
Soki NFC to gwarancja krótkiego i prostego składu na etykiecie. Nie znajdziesz tutaj żadnych dodatków, sztucznych aromatów, barwników czy konserwantów. Ma być naturalnie, zdrowo i smacznie.
3. Tłoczone soki dla całej rodziny
Ogromną zaletą soków NFC jest fakt, że mogą je spożywać zarówno dzieci jak i dorośli. Soki tłoczone to naturalne witaminy i minerały w płynie.
Dzięki temu, że są to soki w pełni naturalne mogą być spożywane przez każdego. Mogą stanowić uzupełnienie diety. Osoby posiadające problemy zdrowotne mogą dostarczyć wartościowych składników odżywczych do organizmu. Soki NFC posiadają właściwości wzmacniające odporność organizmu.
Fot.1. Jabłka, z których tłoczymy sok w naszej Tłoczni Soków Szczepanówka. ©Szczepanówka
Soki NFC są uzyskiwane poprzez tłoczenie na zimno surowych owoców i warzyw. Taka metoda produkcji oznacza, że podczas procesu wyciskania soku z surowca nie prowadzimy żadnej obróbki termicznej. Korzystając z metody tłoczenia na zimno zachowujemy cenne mikroelementy pochodzące z owoców lub warzyw. Bezpośrednio wytłoczony sok może:
1. zostać poddany pasteryzacji i rozlany do opakowań - uzyskujemy produkt o wydłużonym o kilka miesięcy terminie przydatności do spożycia,
2. zostać rozlany od razu do opakowań - otrzymujemy sok jednodniowy o krótkim terminie ważności,
3. zostać poddany utrwaleniu nietermiczną metodą HPP - wysokim ciśnieniem hydrostatycznym.
Bezpośrednio wyciskane soki NFC w naszej Tłoczni Soków Szczepanówka zostają poddane procesowi pasteryzacji. Zastosowanie krótkiej pasteryzacji w temperaturze nie przekraczającej 82 stopni Celsjusza zapewnia utrwalenie produktu przy jednoczesnym zachowaniu witamin i minerałów pochodzących z owoców i warzyw. Przedłuża to ich termin do spożycia nawet do kilku miesięcy. Najczęściej soki NFC są pakowane w specjalnie opakowania
typu bag-in-box (worek z kranikiem dozującym w kartonie). Takie szczelne opakowanie zapewnia wydłużenie przydatności do spożycia soku po otwarciu nawet do 14 dni.
Przeczytaj jak są produkowane soki w Szczepanówce.
Mam nadzieję, że tym artykułem przybliżyłam Tobie czym wyróżniają się tłoczone soki nfc. Zachęcam cię do spróbowania naturalnie mętnych soków ze Szczepanówki. Całą ofertę znajdziesz tutaj: soki owocowe, soki warzywne.
Pozdrawiam,
Ola | @szczepanowka
Literatura:
[1] K. Oleksy. Soki cold pressed - światowy trend w sokownictwie. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 4/2015.