ZALOGUJ 0,00 zł 0

Sok z wiśni - właściwości lecznicze i charakterystyka

soki, zdrowie

Wiśnie to bardzo aromatyczne, soczyste i słodko-kwaśne owoce posiadające wiele właściwości prozdrowotnych. Wiśnie są uznawane jako polskie superfoods, ponieważ zawierają mnóstwo cennych mikroelementów. Owoce jak i uzyskiwane z nich soki są dobrym źródłem witamin i minerałów oraz błonnika pokarmowego wpływającego na metabolizm. Wiśnie wspomagają leczenie przeziębienia, grypy i stanów gorączkowych. Ponadto pobudzają apetyt u niejadków oraz w naturalny sposób pomagają przy bezsenności.

08.05.2021

Sposób na spożywanie wiśni przez cały rok?

Tłoczone na zimno soki wiśniowe.

Świeże wiśnie występują sezonowo podczas lata przez około miesiąc i są owocami nietrwałymi. Dobrym sposobem na ich utrwalenie i spożywanie przez cały rok jest produkcja soków. Najzdrowszą formą są soki nfc bez dodatku cukru, wody, konserwantów czy innych sztucznych barwników i aromatów. Tłoczone na zimno soki ze świeżych i zdrowych owoców mogą stanowić dobre uzupełnienie diety przez cały rok. 

Wiesz jak są produkowane Soki NFC? 

Nie? 

To zapraszam do lektury osobnego wpisu na temat produkcji soków nfc w naszej Tłoczni Soków Szczepanówka. 


Wiśnie - skład i wartości odżywcze 

Wiśnie to owoce niskokaloryczne, posiadają jedynie 48 kcal w 100 gramach. 

Wiśnie w  swoim składzie posiadają:

- witaminy: C, A, z grupy B

- błonnik pokarmowy (ok. 3%)

- kwasy organiczne (ok. 2%)

- beta-karoten (240 μg/100 g), kwas foliowy (75 μg/100 g)

- antyoksydanty: kwasy fenolowe, polifenole (głównie antocyjany 350-400 mg / 100 g), katechiny (kwercetyna, kemferol)

- białko 0,9 g / 100 g

- tłuszcz 0,5 g / 100 g


Wiśnie - właściwości lecznicze 


Wiśnie jak i uzyskiwany z nich sok posiadają wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Pomagają przy chorobach układu moczowego, takich jak dna moczanowe i kamica nerkowa. Ze względu na dużą zawartość witamin i minerałów oraz błonnika pokarmowego korzystnie działają na nasz organizm.

WIŚNIE NA CHOLESTEROL

Spożywanie wiśni wpływa na obniżenie poziomu "złego" cholesterolu. Owoce te wykazują zdolność hamowania utleniania frakcji LDL cholesterolu, dzięki czemu zapobiegają rozwojom chorób serca czy miażdżycy. 


WIŚNIE NA NOWOTWORY

Wiśnie charakteryzują się silnymi właściwości przeciwutleniającymi. W składzie wiśni znajduje się sporo antyoksydantów, takich jak: kwasy fenolowe oraz polifenole w tym głównie antocyjany. Wiśnie hamują tworzenie wolnych rodników przyczyniając się do spowolnienia procesów starzenia oraz rozwojom nowotworów. 


WIŚNIE NA SERCE

Regularne spożywanie wiśni działa korzystnie dla układu sercowo-naczyniowego. Wiśnie zawierają antocyjany (350 - 400 mg/100g), które działają ochronnie na naczynia włoskowate układu krążenia i serca zwiększając ich elastyczność i przepuszczalność. Ponadto antocyjany uszczelniają naczynia krwionośne. 


WIŚNIE NA BEZSENNOŚĆ

Masz problemy ze snem? Spróbuj wypić wieczorem szklankę soku wiśniowego. Regularne spożywanie wiśni pomaga w walce z bezsennością oraz problemami z zasypianiem. Wiśnie posiadają w swoim składzie melatoninę regulującą cykl dobowy organizmu. Hormon ten jest odpowiedzialny za regenerację organizmu oraz proces spania. 


WIŚNIE NA APETYT

Masz w domu niejadka? A może sam masz problem z brakiem apetytu? Z pomocą przychodzi sok wiśniowy! Wiśnie są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, poprawiają trawienie i pracę metabolizmu. Regularne spożywanie soku z wiśni może pomóc przy braku apetytu. 


WIŚNIE DLA SPORTOWCÓW

Sok wiśniowy bogaty w witaminy C i B, kwas foliowy, potas, beta-karoten, żelazo, magnez i przeciwutleniacze wypity po treningu zregeneruje oraz wzmocni organizm po wysiłku fizycznym. Wiśnie działają rozluźniająco na mięśnie przynosząc ulgę po treningu. Spożywanie soku wiśniowego zmniejsza ryzyko wystąpienia zjawiska stresu oksydacyjnego i niepożądanego tworzenia się wolnych rodników. 


Poznaj zalety picia soku z wiśni



Ilustracja 1. Zalety picia soku wiśniowego. Opracowanie infografiki: Szczepanówka. 


Podsumowanie


Owoce stanowią ważną część naszej diety. Zawierają w swoim składzie niezbędne do życia witaminy, związki mineralne i błonnik pokarmowy. Owoce są również źródłem substancji biologicznie aktywnych, które chronią organizm przed chorobami. 

Wiśnie i uzyskiwane z nich soki są wartościowymi produktami, które możemy włączyć do naszej codziennej diety. Ich właściwości przeciwutleniające oraz bogaty w mikroelementy skład korzystnie oddziałują na organizm regulując trawienie, cykl dobowy oraz chroniąc serce. 

Warto korzystać z tego dobrodziejstwa. 

Tłoczony sok wiśniowy znajdziesz w naszej ofercie. 


Trzymaj się zdrowo!

Pozdrawiam

Ola | @szczepanowka


Literatura:

[1] A. Szajdek, J. Borowska. Właściwości przeciwutleniające żywności pochodzenia roślinnego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 2004, 4 (41) S, 5-28.

[2] A. Banaś, A. Korus. Wartości odżywcze i wykorzystanie w żywieniu owoców truskawki i wiśni. Med Rodz 2016, 19(3): 158-162. 

[3] M. Szaniawska i in. Budowa, właściwości i zastosowanie antocyjanów. Nauki inżynierskie i technologie, 2015, 2(17), 63-78.