Kiszenie to jedna z najstarszych metod utrwalania żywności. Nasze Babcie dokładnie wiedziały jakie rewelacyjne działanie posiada zakwas z buraka i podawały nam go w dzieciństwie podczas przeziębienia. Naturalny sok z kiszonego buraka to źródło cennych składników odżywczych, w tym żelaza, betainy, kwasu foliowego i antyoksydantów. Zakwas buraczany posiada wiele cennych właściwości prozdrowotnych i dietetycznych. Można powiedzieć, że zakwas z buraka to eliksir na odporność i energię.
Kiszony Burak - źródło cennych składników odżywczych
Nie od dziś wiadomo, że buraki są bardzo zdrowe. Wiedziały o tym już nasze Babcie, które spożywały zakwas z buraka zimą aby wzmocnić odporność organizmu.
Zakwas z buraka to cenne źródło witamin i minerałów. Burak ćwikłowy charakteryzuje się super wartościami odżywczymi oraz właściwościami dietetycznymi. Jest niskokalorycznym warzywem posiadającym jedynie 43 kcal na 100 g.
Poznaj skład buraków ćwikłowych:
- błonnik (2,8 g/100 g)
- składniki mineralne takie jak żelazo (0,8 mg/100g), wapń (20-30 mg/100 g), potas (100-330 mg/100g), magnez (23 mg/100g), sód (78 mg/100g), kobalt
- kwas foliowy
- witaminy: E, K, C, A, z grupy B
- antyoksydanty
- flawonoidy: betaina, cholina
Zakwas z buraka to super opcja dla osób szukających zdrowych produktów posiadających niski indeks glikemiczny. Dlaczego? Proces kiszenia buraków wpływa na obniżenie ilości cukrów naturalnie występujących w surowych burakach. Cukry te są pożytkowane przez bakterie podczas procesu fermentacji.
Składniki odżywcze zawarte w burakach ćwikłowych. Opracowanie: Aleksandra Buła, Szczepanówka
Zakwas z buraka - właściwości
Tak jak wcześniej wspominałam, burak ćwikłowy to niesamowite źródło cennych składników odżywczych. Natomiast burak poddany fermentacji, czyli przetworzony na zakwas to istna bomba witaminowa.
Zakwas z buraka:
- posiada niski indeks glikemiczny
- wspomaga proces tworzenia czerwonych krwinek
- wspiera odporność organizmu
- źródło probiotyków
- wspomaga trawienie
- reguluje cholesterol i ciśnienie krwi
- wspomaga w walce z infekcjami bakteryjnymi, wirusowymi i grzybicznymi, a to za sprawą betaniny obecnej w burakach
Produkcja zakwasu z buraka w Tłoczni Soków Szczepanówka
Podstawą dobrego zakwasu są zdrowe, ekologiczne buraki. Dlatego do przygotowania zakwasu buraczanego wybieramy najlepsze buraki, które sami uprawiamy. Kierujemy się zasadą, że do produkcji zakwasu używamy najwyższej jakości warzyw, przeprowadzamy długi czas kiszenia oraz poszczególne partie zakwasów wykonujemy na małą skalę. Nasze zakwasy są bez dodatku konserwantów, sztucznych aromatów czy barwników. Są to w 100% naturalne produkty.
Jak wygląda proces produkcji zakwasów?
1. W pierwszym kroku zbieramy z pola warzywa.
2. Wszystkie surowce dokładnie myjemy, sortujemy i usuwamy części nie potrzebne. Wybieramy najlepsze, świeże warzywa.
3. W kolejnym kroku przygotowujemy zalewę.
4. Dokładnie łączymy wszystkie składniki z zalewą.
5. Następuje fermentacja. Jest to najbardziej ekscytujący moment całego procesu. W tym czasie cały czas monitorujemy przebieg procesu kiszenia.
6. Po zakończeniu fermentacji całość tłoczymy na prasie. Korzystamy z tradycyjnej metody tłoczenia na zimno, dzięki której wszystkie cenne składniki odżywcze pochodzące z surowców zostają zachowane. Uzyskujemy sok z kiszonych buraków. Nasz produkt to esencja z warzyw i wszystkich przypraw.
7. Gotowy produkt rozlewamy do opakowań.
8. Otrzymujemy finalny produkt, który wyrusza do Waszych domów.
MAŁA SKALA - DŁUGI CZAS KISZENIA - NAJWYŻSZA JAKOŚĆ WARZYW
Proces kiszenia jest niezwykle skomplikowanym procesem. Wymaga on poznania tajników fermentacji warzyw i owoców, ale zdecydowanie warto odkryć fascynujący świat fermentowanej żywności.
Schemat produkcji zakwasów w Szczepanówce. Opracowanie: Aleksandra Buła, Szczepanówka
Dlaczego warto pić zakwas z buraka regularnie?
Zakwas z buraka to płynny eliksir. Istna bomba witaminowa. Zdecydowanie warto włączyć zakwas buraczany do codziennej diety. Naturalny sok z kiszonych buraków to napój probiotyczny, który korzystnie działa na pracę jelit. Zakwas buraczany posiada rewelacyjny, kwaśny smak i piękny borodowo-różowy kolor. Z pewnością posmakuje całej rodzinie!
Zakwas z buraków Szczepanówka w wygodnym opakowaniu bag in box znajdziesz w sklepie stacjonarnym oraz online, o tutaj: Przejdź do sklepu
Życzę dużo zdrowia,
Ola | @szczepanowka
Literatura:
[1] D. Walkowiak-Tomczak, A. Zielińska. Porównanie tradycyjnej metody przygotowania zakwasu buraczanego z metodą z użyciem kultury starterowej. Żywność, 3(36)Supl., 2003, str. 50.
[2] B.A. Dąbrowska i in. Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską® domowe sposoby. Wydawnictwo WAM, 2021, str. 63.
[3] USDA. https://fdc.nal.usda.gov/ (dostęp online 25.01.2022)
Powyższy artykuł służy wyłącznie celom edukacyjnym. Posiada charakter informacyjny i nie stanowi porady medycznej. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Strona internetowa szczepanowka.pl nie ponosi odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji przedstawionych w witrynie. Zamieszczone treści mają charakter edukacyjny i stanowią subiektywne zdanie autorów.